Stående om myndigheters information om förnybar energi

Scrolla ner för att ta del av flödet om Myndigheters information som gäller förnyelsebar energi.

 

Förbättrade möjligheter för hemmaladdning av elfordon

Pressmeddelande från Infrastrukturdepartementet – Publicerad 15 januari 2021

Regeringen ger i uppdrag till Energimyndigheten att föreslå åtgärder för att förbättra tillgången till laddning vid hemmet. Uppdraget ska genomföras i samarbete med Boverket och Lantmäteriet. Det bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

Närmare 90% av laddningen av elfordon sker vid hemmet eller på jobbet när bilen står parkerad. Förutsättningarna för hemmaladdning skiljer emellertid sig åt mellan olika boendeformer. För boende i flerbostadshus, för boende med parkering i en samfällighet eller för dem som parkerar på gatan är det idag ofta svårare att få tillgång till laddinfrastruktur än för boende i villa med egen parkering.

Regeringens uppdrag är brett och syftar till att ge en helhetssyn på de problem som idag föreligger samt att lägga fram skarpa förslag på hur tillgången till laddning kan förbättras.

– Det ska vara enkelt att ladda elbilar, också för dem som bor i flerbostadshus eller har gatuparkering. Vi ser hinder som ska lösas, säger energiminister Anders Ygeman.

Uppdraget ska redovisas senast den 30 augusti 2021.

 

Förlängt stöd för installation av solceller för kommuner och företag.

Pressmeddelande från Infrastrukturdepartementet – Publicerad 17 december 2020

Den 1 januari träder nya regler för statligt solcellsstöd ikraft. Det tidigare solcellsstödet avvecklas. Istället inrättas ett grönt skatteavdrag för privatpersoner. Regeringen har idag beslutat om ändringar i förordningen (2009:689) om statligt stöd till solceller, för att möjliggöra fortsatt stöd till kommuner och företag.

För att underlätta för branschen att anpassa sig till de nya förutsättningarna har regeringen föreslagit att stödet för kommuner och företag ska förlängas under 2021. Regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2021 att 260 miljoner kronor tillförs för ändamålet.

Genom förordningsändringen som regeringen i dag har fattat beslut om kan stöd beviljas till ansökningar från kommuner och företag från den 15 januari, med en stödnivå på 10 procent. Det datum då installationerna senast ska vara slutförda ändras till den 30 september 2021 och tiden för begäran om utbetalning ändras till senast två månader från det slutförandedatum som anges i beslutet om stöd.

Det ansökningsstopp som regeringen beslutade om tidigare i år ligger fast. De föreslagna 260 miljoner kronorna kommer därmed att gå till de kommuner och företag som redan har ansökt och står i kö för att få stöd.

 

Nytt skatteavdrag nästa år för privatpersoner som gör gröna investeringar

Pressmeddelande från Finansdepartementet – Publicerad 15 september 2020

I budgetpropositionen för 2021 avser regeringen föreslå ett avdrag för gröna investeringar i syfte att underlätta klimatomställningen. Avdraget kan användas av privatpersoner som installerar grön teknik som till exempel solceller. Stödet föreslås fungera på liknande sätt som rot- och rutavdraget så att köparen kan ta del av skattelättnaden direkt. Förslaget är en del av en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

Förslaget innebär att en skattereduktion ska gälla för arbets- och materialkostnader vid installation av grön teknik, som solceller, lagring av egenproducerad elenergi och laddningspunkter till elfordon. Skattereduktionen utformas med en fakturamodell som liknar den som finns för rut- och rotavdrag så att köparna kan ta del av skattelättnaden direkt vid köpet. Detta är en förenkling för den enskilde jämfört med den nuvarande modellen med sökbara stöd. Den enskilde blir inte längre beroende av hur mycket medel som finns anslagna till investeringsstöd för solceller det året.

Skattereduktionen föreslås vara 15 procent för solceller och 50 procent för lagring av egenproducerad elenergi och laddningspunkter till elfordon och får uppgå till högst 50 000 kronor per person och år. Skattereduktionen omfattar endast privatpersoner och föreslås ersätta de nuvarande stöden till privatpersoner för installation av solceller, lagring av egenproducerad elenergi och laddningspunkter till elfordon.

Den nya skattereduktionen föreslås träda i kraft den 1 januari 2021 och tillämpas på installationer som utförs och betalas efter den 31 december 2020. Förslaget beräknas minska statens skatteintäkter med 200 miljoner kronor per år.

 

+++